Зруйновані будинки, численні жертви та поранені: все про ракетний удар по Чернігову 17 квітня

Усе, що відомо про удар по Чернігову / Колаж 24 Каналу

Російські війська вкотре цинічно атакували зранку 17 квітня. Окупанти завдали три ракетних удари по Чернігову, є жертви та постраждалі.

  • 1По Чернігову вдарили тричі
  • 2Куди ударили окупанти
  • 3Що відомо про жертв та постраждалих
  • 4Реакція влади та світу
  • 5Інформація для містян

“Прильоти” відбулися по густонаселеному району міста, який розташований неподалік від центру. Головне про удар по Чернігову 17 квітня – читайте у матеріалі 24 Каналу.

По Чернігову вдарили тричі

Керівник ОВА В’ячеслав Чаус підтвердив, що по Чернігову завдали три ракетні удари, які призвели до значних руйнувань та загибелі цивільних осіб, а також численних поранених.

Він також зазначив, що по місту вдарили крилатими ракетами типу “Іскандер”.

Куди ударили окупанти

Міський голова Чернігова повідомив, що російські війська ударили по густонаселеному району міста, який розташований неподалік від центру.

За словами Ломако, є пряме влучання у 8-поверхову будівлю соціальної інфраструктури. Він додав, що візуально зруйновані елементи стін шести поверхів. Від удару пошкоджено будівлі та автомобілі.

Також пошкоджено готель, який не працював протягом останніх років, і центральний корпус Чернігівської політехніки.

Відомо, що від удару постраждала районна лікарня, на щастя, обійшлося без жертв та постраждалих.

В’ячеслав Чаус уточнив, що на місці ракетних ударів працюють екстрені служби та психологи. Також було прийнято рішення вимкнути світло і газ у районі, де сталися обстріли, для запобігання подальших руйнувань.

Удар по Чернігову: дивіться відео

Що відомо про жертв та постраждалих

Екстрені служби працюють над ліквідацією наслідків ракетних ударів по місту. Зараз відомо про 17 загиблих, 2 особи померли в лікарні, та понад 60 травмованих, і також є заяви про щонайменше трьох безвісти зниклих осіб. Серед потерпілих – троє дітей.

Під завалами залишаються ще люди, триває пошуково-рятувальна операція. Психологи працюють з постраждалими, надаючи їм підтримку.

Серед загиблих у результаті російського обстрілу є 25-річна лейтенантка поліції. Вона жила в сусідньому будинку та перебувала вдома на лікарняному. Смертельне поранення вона отримала від осколків.

Наслідки російського удару / Фото ДСНС

Також відомо, що після ракетного удару у Чернігові виникла нагальна потреба крові. У Чернігівському обласному центрі крові зазначили, що особливо потрібна кров із негативним резусом.

Гендиректор Чернігівської обласної лікарні Андрій Жиденко повідомив, що до його лікарні доставили 9 постраждалих.

“До нас доставили 9 постраждалих. Троє − у важкому стані, інші − стан середньої важкості. Найбільше постраждалих доставили у Чернігівську районну лікарню, бо вона розташована біля епіцентру удару”, – розповів він.

За словами медика, у постраждалих мінно-вибухові, черепно-мозкові травми, травми грудної клітини, ураження судинної системи кінцівок.

Реакція влади та світу

Першим на ракетний удар по Чернігову відреагував керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Він заявив, що російський терор слід зупинити, та вкотре наголосив на необхідності посилення української протиповітряної оборони.

Російські терористи вдарили по Чернігову, постраждали цивільні. Терор потрібно зупинити. ППО і ПРО – це те, що потрібно Україні вже зараз,
– написав він.

Згодом на інцидент відреагував Володимир Зеленський, він заявив, що цієї трагедії можна було уникнути, якби Україна отримала достатньо засобів ППО та якби рішучість світу в протидії російському терору теж була достатньою.

Він зауважив, що терористи здатні ламати життя лише тоді, коли їм вдається залякати тих, хто здатен зупинити терор і захистити життя.

“Рішучість має значення. Підтримка має значення. Української рішучості достатньо. Потрібна достатня рішучість партнерів і достатня підтримка, яка її відображатиме”, – підкреслив президент.

Не залишилася осторонь і перша леді Олена Зеленська, вона емоційно висловилася щодо трагічних подій в Чернігові. У своєму повідомленні в соцмережах вона зазначила, що трагедії можна було б запобігти за допомогою додаткових систем ППО, яких наразі не вистачає в Україні.

Трагічний ранок у Чернігові, де росіяни влучили ракетою в будівлю готелю. Ще два десятки постраждалих під завалами. Цинічний терористичний злочин, якому могла запобігти додаткова система ППО. Мої співчуття рідним та близьким,
– написала вона.

Посол США Бріджит Брінк також зазначила, що США потрібно негайно надати допомогу Україні.

“Ще одна жахлива російська ракетна атака сьогодні, цього разу по центру Чернігова на півночі України. Наша підтримка може змінити ситуацію в цій боротьбі. Наша підтримка може врятувати життя. Але ми повинні діяти негайно”, – заявила вона.

У МЗС Естонії також відреагували на терористичну атаку Росії та зазначили, що трагедії можна було б уникнути, якби Україні надали усе необхідне для захисту.

І знову ми починаємо день з новин про ракетні удари, руйнування та вбитих мирних жителів в Україні. Це було б не так, якби Україні дали все, що вони просять, щоб захистити своє небо та відбити невпинну агресію Росії,
– заявили в МЗС.

Посол Великої Британії Мартін Гарріс заявив, що удари по Україні потрібно припинити, а усіх причетних притягнути до відповідальності.

“Мої думки з чернігівцями, які сьогодні вранці знову постраждали від жорстоких російських ракетних ударів. Ці підлі напади на громадян України мають бути подолані, а винні притягнуті до відповідальності. Ми залишаємося з Україною”, – сказав посол Великої Британії.

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова наголосила, що Росія має заплатити за скоєне.

Чергова жахлива атака Росії, цього разу на центр Чернігова. Вже загинуло 14 невинних людей, постраждала цивільна інфраструктура. Люди досі залишаються під завалами. Росія має заплатити за ці воєнні злочини,
– зауважила посол.

Інформація для містян

Міський голова Олександр Ломако повідомив, що відповідальним особам доручено знайти місця для тимчасового розселення тих, хто залишився без житла через наслідки атаки.

Працівники ЖЕКів уже розпочали обхід квартир в зоні ракетних ударів для визначення потреб у будівельних матеріалах. Також вирішується питання з гарячим харчуванням для надзвичайників та екстрених служб, які допомагають у пошуково-рятувальній операції. Лікарні працюють в посиленому режимі, готові надати всю необхідну допомогу постраждалим.

Також у зв’язку з ракетним ударом, в Чернігові тимчасово призупинено рух тролейбусів № 10 та №11, а тролейбусні маршрути № 9 та №8 скорочено до зупинки “стадіон ім. Гагаріна”.

Деякі автобусні маршрути також об’їжджатимуть перекриту ділянку, зокрема № 10, 33 та 28. Автобуси № 21, 27, 30 також здійснюватимуть об’їзд та використовуватимуть альтернативний маршрут.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *