Зустрівся у небі з трьома Су-35 росіян та побив рекорд Кожедуба: захоплива історія нашого пілота

Ростислав Лазаренко на понад 100 вильотів побив рекорд Кожедуба / Колаж 24 Каналу

Герой України Ростислав Лазаренко розповів журналістам, як одного разу окупанти на трьох ворожих Су-35 не дозволяли нашим військовим виконати завдання.

Наші військові виконали 9 заходів на ціль та змогли досягти успішного результату. Цю історію пілот розповів журналістам як таку, яка його найбільше повеселила, пише 24 Канал.

Як наш пілот побив рекорд вильотів героя Другої світової

Український льотчик Ростислав Лазаренко розповів ICTV 6 грудня про виліт, який був нещодавно та який досі веселить пілота.

Це було на Запорізькому напрямку, на нашу пару з 3 напрямків виходили на атаку три літаки Су-35, різними способами не давали нам вийти на ціль і “відпрацювати”. Доводилося досить довго маневрувати. Ми виконали 9 заходів на ціль. На дев’ятому вдалося вирахувати “віконечко”, куди можна проскочити й ми успішно “відпрацювали”. Винищувачі не залишили нас без уваги. Один з них випустив нам у спину ракету “повітря – повітря”. Та ми відманеврували й повернулися з усмішкою на аеродром,
– розповідав пілот.

Він пояснив, що вважає цю історію веселою тому, що вони залишилися живі, виконали завдання: “Тому – це весело!”.

Попри позитив, Ростислав Лазаренко зізнався, що перед кожним вильотом відчуває тривогу, бо не знає, чи повернеться. Пілот переконує, що страх є нормальним і допомагає залишати голову чистою, приділяти увагу дійсно важливим елементам. А от паніки допускати не можна, бо вона здатна вбити через втрату уваги.

Льотчик Повітряних сил ЗСУ каже, що перед вильотом готується морально та психологічно. Адже на бойове завдання пілоти йдуть лише з думками про його виконання.

Ростислав Лазаренко побив рекорд героя Другої світової / Фото “Козацький край”

Окрім того, підполковник запевнив, що у кожному результаті бойової роботи Повітряних сил люди бачать тільки літак та льотчика, хоча насправді за успіхом стоїть велика команда. Зокрема, військові, які готують авіаційну техніку й аеродром, групи керівництва й бойового управління польотами, передових авіанавідників, а також командних пунктів.

“Коли кожен добросовісно виконує свої обов’язки, ймовірність успішного виконання завдання збільшується в рази”, – розповів Ростислав Лазаренко.

На момент його спілкування з журналістами у грудні 2023 року пілот вже виконав 438 бойових вильотів. Це на понад 100 вильотів більше, ніж здійснив український герой часів Другої світової війни Іван Кожедуб, який мав 330 вильотів.

Ростислав Лазаренко розповів про роботу пілота на фронті: дивіться відео

Що відомо про Ростислава Лазаренка

  • Ростислав Лазаренко – 29-річний український військовий льотчик-штурмовик, підполковник Повітряних сил Збройних сил України. Уродженець Умані Черкаської області.
  • Пілот навчався у Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна та Харківському національному університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба.
  • Під час повномасштабної війни Росії проти України став командиром ескадрильї у 299-й бригаді тактичної авіації ЗСУ. Ростислав Лазаренко літає на штурмовику Су-25.
  • З 24 лютого 2022 року пілот особисто знищив вже понад 100 одиниць ворожої техніки: танки, броньовані машини, вантажівки, автоцистерни ворога.
  • У серпні 2022 року пілота одним з перших нагородили Хрестом бойових заслуг за визначні особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народу, вірність військовій присязі.
  • Вже у травні та квітні 2022 року пілота нагородили орден Богдана Хмельницького I ступеня та II ступеня відповідно.
  • У серпні 2023 року він став Героєм України за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народу. Тоді на його рахунку було 382 бойових вильоти.
  • Герой Ростислав Лазаренко одружений. Його дружина Світлана Лазаренко – офіцерка відділу кадрів. Вона навчалась із чоловіком в Харківському університеті повітряних сил, проте парою вони стали тільки тоді, коли Світлана потрапила у частину, де служив її майбутній чоловік.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *