У рубриці «Батьківський Upgrade» цього разу пропонуємо книгу «Як відкрити ресторан» письменниці та авторки кулінарного блогу «Котлетка», ведучої кулінарного телеканалу Маші Сердюк. Це перша українська книга для дітей про ресторанну справу — яскрава, весела та з цікавими рецептами.
Що ми прочитали?
«Як відкрити ресторан» Дмитра Борисова, Маші Сердюк (видавництво — «Моя книжкова поличка»).
Чому радимо?
За дивовижні ілюстрації. Це видання не лише для юних бізнесменів. А для всіх дітей та підлітків від 6 до 12 років, хто хоче дізнатися, як приготування їжі перетворити у захопливу справу, як підняти настрій за допомогою власноруч приготовлених страв та почуватися мов риба у воді серед кільканадцяти ножів та виделок у ресторані. А ще — як перетворювати мрії у реальні дії. Адже книгою може скористуватися і тінейджер, який хоче відкрити власну крамничку або магазин коміксів. Тут легко та доступно розповідають про всі етапи бізнесу: від пошуку інвестицій та розробки бізнес-моделі — до мотивації команди та врахування попиту.
1. Розвивайте емоційний інтелект дитина
Мотивувати дітей заробітком грошей або готуванням їжі (як і будь-якою іншою справою) — не найкращий варіант, переконані автори. Діти живуть образами та почуттями, а розвивати емоційний інтелект варто кожному сучасному хлопчику та дівчинці. Ліпше говорити про ті емоції, які можна подарувати іншим. І як смачно це передано у книжці! Як багато нюансів передають одним абзацом!
Скажімо, коли йдеться про те, навіщо люди ходять до ресторанів, автори впевнено відповідають: за емоціями. «За ш-ш-ш, яке чути з відкритої кухні, де кухар наливає олію на розпечену пательню. За ммм, яке всі видають кожного разу, коли відкушують свіжу булочку з корицею. За у-у-у-уф-ф-ф, що видає хрумкий хліб, коли ти намащуєш скибку вершковим маслом, яке одразу ж починає танути на теплій скоринці. За а-а-а-ау-у-у-уф-ф-ф, яке відчуваєш десь у грудях, коли та чи інша страва переносить тебе до Італії, Франції, Грузії або Америки. І за йо-о-о-ой, яке чути кожного разу, коли офіціанти виносять комусь тортик із запаленими свічками під пісню «Нappy Birthday».
2. Готуйте разом
Один із розділів книги — цікаві рецепти, які дитина у змозі приготувати самостійно. Якщо йдеться про найменших читачів, допомога потрібна буде на етапі смаження, випічки, варки тощо. Наприклад, можна зліпити апетитні сирники, зібрати боул з креветками, власноруч приготувати бургер, зварити смачний борщ або зробити туніську страву з овочів та яєць під загадковою назвою шакшука. І це не сухий перелік інгредієнтів та необхідних операцій, а ще й різноманітні кухарські хитрощі. Скажімо, що робить котлету соковитою, як створити карамельну скоринку на булочці, чому вона може кришитися, чим можна замінити копчену грушу, що таке бланшування. А ще додано яскраві ілюстрації, на яких окрім готового результату, позначено усе, що входить до страви та його кількість. Така інфографіка сприймається дітьми значно легше, ніж стовпчик слів та цифр.
Зображення: https://mybookshelf.com.ua/
Зображення: https://mybookshelf.com.ua/
Зображення: https://mybookshelf.com.ua/
Приготування їжі разом із батьками не лише дарує досвід, а й дає чимало для спілкування: розвиває командний дух, розуміння одне одного, радість від спільно досягнутого результату. Якщо це зацікавлене опанування нового рецепту, а не нудні буденні операції, такі години залишаться надовго у пам’яті дитини.
3. Вчіть керувати прибутками та витратами
Матеріал щодо грошей зацікавить будь-якого малого бізнесмена, який хоче заробляти своїми ідеями. А у ширшому сенсі зацікавить усіх дітей як ази фінансової грамоти. Автори переконані: діти мають навчатися цього боку життя, вміти правильно поводитися з кишеньковими грошима, економити, збирати на щось, планувати свої прибутки та витрати. У доступній формі у книзі є пояснення, що таке інвестиція, краудфандинг, банківський кредит і відсотки по ньому, рентабельність, податки, бізнес-модель, фінансова модель, прибуток, виторг, витрати. Тут є великий перелік типових витрат для відкриття ресторану. А на прикладі котлети по-київськи обраховано, з чого складається ціна страви.
Якщо ціна котлети 129 грн, скільки з того ресторан отримає прибутку? Маємо дані, що 40 грн — це фудкост страви, тобто витрати на продукти. Може, 89 грн — прибуток? Ні, 10 грн з кожної котлети йде на оплату оренди, 15 грн на зарплатню кухарів, офіціантів, прибиральників та інших співробітників, 5 грн — на господарські витрати. Отже, маємо 59 грн?
Ні, бо 10 грн з кожної котлети йде на сплату податків, а 3 грн — на рекламу.
40+10+15+10+5+3 = 83.
129 – 83 = 46. Ось він, прибуток!
Зображення: https://mybookshelf.com.ua/
Зображення: https://mybookshelf.com.ua/
Зображення: https://mybookshelf.com.ua/
4. Прищеплюйте правила етикету легко та приємно
Зробити це можна значно ефективніше, якщо не шпиняти дитину та давати нескінченні поради, а вивчити правила етикету під час вікторини, гри-інсценізації чи жартівливого тестування. Хто знає вісім заборон щодо того, чого не можна робити із серветкою? Як визначитися у ресторані, якою виделкою та ножем користуватися у певний момент? Якою частиною серветки витирають забруднені руки? Коли можна покласти на стіл телефон? Як продемонструвати, що ти ще їси, якщо хочеш перепочити, відійти та випити води, лимонаду? У книзі є відповіді на ці та чимало інших питань. І навіть детально проілюстрований спосіб зробити із серветки вухастого зайчика.
ТАКОЖ ЦІКАВО:
Кавун — не ягода, а кокос — не горіх: 5 міфів про овочі та фрукти
Їжа для мозку: 5 порад та одне табу для розумного харчування всієї родини
5. Вчіть планувати на власному прикладі
Загалом уся книга — про планування. Тому, хто хоче відкрити ресторан, доведеться розрахувати не лише фінансовий бік справи, а ще й концепцію закладу, дизайн, меню, кількість працівників та їхні посадові обов’язки. «Бізнес, за яким не стоїть ідеї — це як дешева підробка кросівок чи як проходження гри з чит-кодами», переконують юних читачів автори.
Але планування — частина успіху у будь-якій справі: від шкільного проєкту та малюнку у подарунок до польоту у космос.
Книга вчить прогнозувати, як не просто щось зробити, бо хочеться, а ще й при цьому задовольнити потреби людей. «Коли людина приходить на вечерю в ресторан, їй важливе уважне обслуговування та красива подача страв на тарілках. Гість хоче не просто поїсти, а й отримати задоволення від часу, який він проведе в ресторані. Або ж у той самий ресторан та сама людина може прийти на обід, коли матиме лише 30-40 хвилин у перерві між роботою. І тут вже буде важлива не подача страв і розповіді офіціанта про кожну позицію меню. На першому місці стоятимуть швидкість обслуговування і смак їжі».
Тож вже першокласниця можна зробити малюнок для подруги, дбаючи про її потреби: не те, що гарно виходить накреслити, а те, що їй буде приємно побачити. І так у кожній справі.
Не кажіть дитині: «Не вийде, бо так ніхто не робить»
Ризикувати, висувати власні ідеї, робити щось унікальне, креативити — такому навчає цей дитячий посібник з ресторанної справи. Ресторатор Дмитро Борисов розповідає, як робив те, чого не робив ніхто до нього, і саме це давало результат. Наприклад, відкрив свій перший гастробар у провулку Печерська, де ніколи не було багато людей. Однак вже за тиждень після відкриття туди почали приїжджати люди з усіх кутків Києва за сирниками та тайським супом «Том Ям». А ресторан він відкрив у приміщенні, яке кілька років стояло порожнім. Його вважали безнадійним, а район, де воно розташовувалося, називали «привидом». Туди почали приїжджати не лише містяни, а й туристи, а згодом тут з’явилося безліч крутих компаній та бізнесів.
Тож не гнатися за модою, не повторювати за іншими, а розробляти своє, неповторне — ось чого варто вчити дитину, щоб вона стала успішною у сучасному житті.
Поділитися цією статтею
Источник: www.osvitoria.media