Експерт підбив економічні підсумки року: немає галопуючої інфляції, і це вже добре

Експерт підбив економічні підсумки року: немає галопуючої інфляції, і це вже добре

Економіст Ігор Гарбарук відзначає стабільність національної валюти та контрольовану інфляцію як позитивні моменти

Утримання стабільного курсу валют та відсутність галопуючої інфляції вже можна розцінювати як позитивні підсумки року, що минає. Таку думку у коментарі УНН висловив міжнародний експерт, економіст Ігор Гарбарук.

Він нагадав, що 50% державного бюджету наразі формуються за рахунок запозичень.

“Тому в даному випадку – так, у нас є достатньо на сьогодні стабільна ситуація, стабільний курс міжнародних валют щодо нашої валюти та навпаки. У нас відсутня галопуюча інфляція, в нас тримається курс валют відповідно в тих умовах, у яких ми разом з вами живемо. Це можна оцінювати з позитивної точки зору”, – вважає економіст.

Яким буде курс гривні до кінця року та від чого залежатиме у наступному – розповів економіст14 грудень 2022, 07:59 • 1639928 переглядiв

Водночас, він зауважив, що уряд міг би робити більше для підтримки вітчизняного виробника.

“З іншої сторони, ми не бачимо з вами ніяких практично рішень зі сторони, наприклад, Міністерства економіки і Кабінету міністрів в цілому з розвитку економіки, чи, скажімо, з якоїсь реальної, не тільки на папері, допомоги для національного виробника. От ви можете назвати таке рішення? Я, наприклад, не можу”, – зауважив Гарбарук.

Він наголосив, що влада має думати про те, як розвивати нашого національного виробника – інвестувати в реальні проекти, підтримувати, надавати преференції, розміщувати державні замовлення. Тоді ми побачимо в економіці реальні зміни.

“До тих пір ми будемо проїдати кошти, які нам дають наші партнери, і оплачувати ті імпортні товари і продукти, які до сих пір постачаються в нашу країну.

Ну, давайте будемо щиро казати, ми бачимо з вами великі страйки від польських, словацьких, угорських перевізників. Ми бачили страйки від фермерів з Польщі, коли українське зерно потрапило на польський ринок. Чому вони захищають свій ринок, а ми свій ринок ніяким чином не захищаємо?” – додав Гарбарук.

Ще один важливий аспект, що впливає на економічну ситуацію в країні, – втеча бізнесу за кордон, перетікання в інші країни людей та грошей, які вони вивозять з собою. Ці люди влаштовуються в інших країнах, працюють, сплачують податки, сплачують там за товари та послуги. А отже в Україні бізнес недоотримає прибутки, а держава – податки.

“Тому міграційна ситуація на сьогодні катастрофічна. І ми прекрасно розуміємо, що мало того, гинуть найкращі з найкращих наших хлопців, наших дівчат, які на передовій”, – сказав Гарбарук, додавши, що окрім людської трагедії втрата кожної людини несе з собою і економічні втрати.

За словами економіста, держава має думати про те, як превалювати та повертати людей в Україну навіть в умовах війни.

“Усе залежить від нас. Від нас, як від країни, від нас, як від країни. Від нас, як від уряду. Від нас, як від людей, від суспільства, бізнесу. Якщо ми будемо створювати умови для того, щоб люди мали куди повертатися, щоб вони мали де жити, де працювати і якщо вони були б хоч мінімально впевнені, що на голову їм не буде падати усілякий кацапський мотлох, інакше я не можу сказати, до тих пір ситуація буде залишатися в такому підвішеному стані. Ми маємо дійсно переходити на військові рейки, але це не просто у всіх все забрати і у всіх все поділити. Це пріоритет національного виробника, пріоритет забезпечення Сил оборони саме національними виробниками, починаючи від одягу, їжі і закінчуючи тим, що стосується озброєння і боєприпасів. Оце все має виробляти національний виробник”, – наголосив експерт.

Уряд виділить 40 млрд гривень на підтримку економічної активності та українських виробників у 2024 році22 грудень 2023, 14:12 • 69328 переглядiв

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *