Податкова і силовики своїм тиском довели бізнес до відчаю – експерт

Податкова і силовики своїм тиском довели бізнес до відчаю – експерт

Податкова і силовики своїм тиском довели бізнес до відчаю, каже експерт.

Бізнес в Україні вже знаходиться у відчаї і готовий публічно говорити про тиск на підприємців з боку податкової та силовиків. Для того, щоб ситуація змінилася, влада повинна бути більш відкритою. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив член Ради товариства у The Aspen Institute Kyiv, директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

“Так, бізнес сьогодні знаходиться у вкрай тяжкому становищі, і через війну, і через тиск. Ми пам’ятаємо і кейс Мазепи, ми пам’ятаємо, що ініціатива Маніфест 42 з’явилася не просто так, а тому що бізнес відчуває на собі великий тиск. Це і правоохоронці, які вимагають корупційну ренту, і податкова, яка блокує податкові накладні, яка не повертає ПДВ і створює велику кількість перепон для ведення бізнесу. І при цьому бізнес допомагає армії, зберігає робочі місця, сплачує податки”, – зазначив Амелін.

Він додав, що тиск на бізнес викликає серйозні ризики, адже 70% працевлаштованих українців працюють у приватному секторі.

“І це призводить до того, що бізнес готовий вже не мовчати, а публічно відстоювати свої права”, – додав Амелін.

Експерт підкреслив, що невдоволення підприємців зростає, і бізнесу вже немає чого втрачати.

“Велика кількість бізнесу втратила виробництво, свої можливості, обіговий капітал – майже все. І влада не допомагає – а тільки створює проблеми, тому бізнес у відчаї і вже готовий прямим текстом називати силовиків внутрішнім ворогом, який допомагає зовнішньому ворогу”, – сказав Амелін.

ФОПи визначились: найбільш негативний вплив на розвиток підприємництва в Україні чинить Данило Гетманцев 20 грудня 2023, 17:09 • 35183 перегляди

На його думку, влада повинна бути більше відкритою до діалогу з бізнесом, а також їй слід звернути більше уваги на регіональні об’єднання підприємців і допомагати їм. Амелін нагадав, що в кінці січня відбулася зустріч віцепрем’єр-міністра Юлії Свириденко із представниками бізнесу, на якій, за його словами, підприємці озвучили 13 основних вимог.

Водночас Амелін сумнівається, що Рада з питань підтримки бізнесу при Президентові зможе кардинально змінити ситуацію з тиском на бізнес, адже перелік питань, якими вона планує займатися, надто вузький.

“Те, що було озвучено Зеленським, воно стосується зміни закону про БЕБ і короткий трьохмісячний мораторій на перевірки, усе. А цього не достатньо, тому ця ініціатива – це добре, але я вважаю, що вона не змінить ситуацію, і кейсів таких, які були із Мазепою, буде багато. За два місяці закінчиться мораторій – і повірте, ви побачите ще десятки Мазеп, і силовики будуть рухатися дуже швидко, щоб ніхто не встиг поскаржитися публічно”, – зазначив Амелін.

Нагадаємо

Співзасновниця банку “Конкорд” Олена Сосєдка заявила, що готова публічно розповісти, як голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВР Данило Гетманцев знищив її банк, та закликала Президента України Володимира Зеленського захистити український бізнес від свавілля Гетманцева.

Вона також запропонувала Гетманцеву запросити її на засідання парламентського комітету й особисто запитати про все, що його цікавить. 

Окрім того, Сосєдка заявила, що готова публічно розповісти про те, як Гетманцев знищив банк “Конкорд”, на засіданні Ради з питань підтримки бізнесу при Президентові. Вона просить членів ради В’ячеслава Климова, Артема Бородатюка, Олега Гороховського, Костянтина Єфименка, Тараса Кицмея, Олександра Конотопського та Дмитра Олійника, а також Юлію Свириденко запросити її на засідання.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *