Польский єврокомісар погрожує заблокувати продовження торговельних пільг для України, висуває вимоги

Польский єврокомісар погрожує заблокувати продовження торговельних пільг для України, висуває вимоги

Польський комісар ЄС Януш Войцеховський погрожує заблокувати продовження торговельних привілеїв для України без його пропозицій.

Єврокомісар із питань сільського господарства з Польщі Януш Войцеховський не підтримає розпорядження Єврокомісії щодо продовження угоди про вільну торгівлю з Україною, якщо його пропозиції не будуть враховані. Про це йдеться з його листа президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, пише RMF24, інформує УНН

Збереження торговельних привілеїв для України, що містяться в постанові ЄС, яка спливає цьогоріч, без захисних застережень і кількісних обмежень загрожує відновленням кризи надлишкової пропозиції імпортної сільськогосподарської продукції з України

– йдеться в листі Войцеховського.

Деталі 

Як зазначає RMF24,  внутрішньовідомчі консультації ЄК  щодо продовження угоди про вільну торгівлю з Україною, закінчуються завтра.

Войцеховський не підтримає продовження угоди про вільну торгівлю з Україною, якщо його пропозиції не будуть враховані. 

Крім передбачення механізмів, як у випадку блокування з боку ЄС українського збіжжя, єврокомісар наполягає на введенні квот щодо ввезення з України цукру і м’яса птиці.

Войцеховський пропонує включити до нової угоди захисні механізми, як у випадку блокування з боку ЄС українського ріпаку, кукурудзи, соняшнику та пшениці.   Польський комісар також закликає запровадити кількісні обмеження на цукор і м’ясо птиці – імпорт яких, на його думку, стрімко зростає і загрожує дестабілізувати ринок ЄС. 

Єврокомісар пише, що ЄС “повинен переосмислити концепцію своєї допомоги, яка передбачає необмежену відкритість”. У ситуації, що склалася, він звинувачує росію, яка блокує Чорне море і витісняє Україну з її традиційних ринків в Азії та Африці. 

У листі комісар також повторює свою пропозицію про підтримку українського транзиту до морських портів ЄС, звідки українське зерно транспортуватиметься на африканські або азійські ринки.

Нагадаємо 

У травні минулого року Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про продовження на рік безмитної торгівлі з Україною та інших торгових поступок. Набуття чинності рішення очікується. Рішення набуло чинності 6 червня. 

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *