У Міноборони є політична воля навести лад у закупівлях харчування для армії, а в Арсена Жумаділова є досвід – експерт

У Міноборони є політична воля навести лад у закупівлях харчування для армії, а в Арсена Жумаділова є досвід – експерт

Експерт вважає, що у Міноборони є політична воля навести лад у закупівлях харчування для армії, а в Арсена Жумаділова є досвід

У нової команди Міністерства оборони України є політична воля навести лад у закупівлях продуктів харчування для української армії, а у керівника ДП “Державний оператор тилу” є необхідний і позитивний досвід, щоб втілити це у життя. Таку думку висловив керівник аналітичного центру StateWatch Гліб Каневський в ексклюзивному коментарі УНН.

За його словами, команда новоствореного державного підприємства має досвід відсіювати посередників та залучати до участі у закупівлях безпосередніх виробників продукції.

“Перше – зараз є політична воля, друге – є Арсен Жумаділов і його команда, тобто ключові фахівці ДП “Медзакупівлі”, які були на початку створення тієї агенції медичних закупівель. Від нової команди МОУ йому дали повний карт-бланш саме як професіоналу, щоб він організовував закупівлі, процедури, роботу з підрядниками, роботу з виробниками і постачальниками. Тобто, саме щоб Жумаділов і його команда налагодили елемент відсіювання всіляких прокладок тощо. Щоб працювали безпосередньо з постачальниками і виробниками, і вони на цьому, власне, зараз сфокусовані. Уже в грудні мають відбутися перші закупівлі саме агенції”, – зазначив Гліб Каневський.

Зваженим рішенням експерт назвав те, що певний період будуть паралельно діяти державне підприємство і Департамент регулювання закупівель Міноборони.

“Ухвалили правильне рішення – не одним махом там всі кінці, і контракти, і закупівлі, зупинити і передати на нову агенцію, бо таке рішення просто нашкодить ЗСУ. Тому вирішили, що департамент завершує всі ті контракти і закупівлі, які розпочав. А агенції з грудня починають поступово передавати харчування, паливо і забезпечення амуніцією, формою тощо. Це для мене гарний знак, що не рубають з плеча, а дають час на адаптацію, що вказує, що у них серйозні плани”, – додав експерт.

Ще одним фактором успіху він відзначив відкритість нової команди Міноборони.

“Третій фактор, який мене налаштовує на позитив – це те, що і Жумаділов, і профільний заступник Умерова Дмитро Кліменков – вони повністю відкриті до громадськості. На першій зустрічі пояснювали проблеми і який у них є план, сьогодні вже пояснювали, що ось є агенція, люди, процедури. Ми домовилися, що на початку січня і лютого нам уже покажуть результати тендерів. Вони і так в “Прозорро” будуть опубліковані, але мається на увазі, що нам покажуть, що вся інфраструктура для цього готова й ухвалені всі рішення. Що затверджений план закупівель, найняті люди, які це будуть організовувати, покажуть, хто ці люди”, – розповів Каневський.

Каневський нагадав, що наступного року “Державний оператор тилу” має провести закупівель на 95 мільярдів гривень, і ключове завдання – позбутися будь-яких корупційних ризиків, як це зробив Жумаділов, коли було створене ДП “Медзакупівлі”.

“До 2017 року МОЗ і його закупівлі були одними з найкорумпованіших в Україні. Я це знаю точно, бо я тоді проводив розслідування журналістські і аналітичні, як з року в рік зривалися закупівлі вакцин і інших медпрепаратів для людей з хронічними хворобами, такими як СНІД, туберкульоз, гепатит тощо. І це ще з часів Богатирьової від Януковича тягнулося. Коли створили агенцію ДП “Медзакупівлі” – це Арсен Жумаділов і його команда, ми забули про корупцію в МОЗ. От після 2017 року вже не було скандалів. А, навпаки, згадайте, у часи ковіду, коли Степанов намагався відкотити ситуацію назад, хотів скористатися ситуацією і повернути всі закупівлі до МОЗ. І тоді ж Жумаділов був першим, хто написав заяву в НАБУ на Степанова.

Це для мене такі маркери, що Жумаділов і його команда заслуговують на кредит довіри на початку. Вони вже себе зарекомендували і мають досвід. У межах України це не типова історія, коли на посади призначають професіоналів з успішними кейсами без корупційного бекграунду. Порівняйте зараз це призначення з іншими кадровими в інші органи державної влади – призначають людей без досвіду, без якихось професійних здобутків, з сумнівними історіями. А тут протилежний кейс, тому я вірю в цю історію і надіюся, що у них все вийде”, – підсумував експерт.

Нагадаємо

Жумаділов заявив, що нова стратегія Міноборони в питанні закупівель передбачає максимальна залученість національних виробників та відміну дискримінаційних вимог на тендерах.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *