Більшість учнів виконують завдання на середньому рівні

Більшість учнів 6 та 8 класів виконують завдання з математики та української мови на середньому рівні.

Про це свідчать результати першого етапу моніторингового дослідження, метою якого є відстеження результатів навчання з української мови й математики (алгебри і геометрії) учнів 6 і 8 класів.

Результати моніторингу презентовані Державною службою якості освіти України спільно із експертами проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

Моніторинг триватиме поетапно протягом трьох років. Другий етап відбудеться у травні 2024 року, а третій – у травні 2025 року.

Тестування проводилося на платформі Всеукраїнської школи онлайн, у ньому взяли участь понад 6 тисяч шестикласників та понад 6 тисяч восьмикласників.

За словами керівника ініціативи «Збереження доступу до шкільної освіти» проекту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) Олени Заплотинської, хоч більшість учнів виконали тести з математики та української мови на середньому рівні, восьмикласники продемонстрували дещо вищі результати: серед них більший відсоток тих, хто виконав тест на достатньому й високому рівнях.

«При цьому учням легше вдалися завдання когнітивного виміру “знання”, а от із завданнями, над якими необхідно поміркувати, або застосувати знання в конкретній життєвій ситуації, впоралася найменша кількість учнів», – зазначила Заплотинська.

Найскладнішими завданнями з математики для шестикласників були завдання, що стосувалися основ геометрії, – «Геометричні фігури та геометричні величини». В українській мові це завдання з розділів «Фонетика. Орфоепія» та «Розвиток мовлення». Зокрема, складними для шестикласників виявилися завдання на читання й розуміння тексту.

Показово, що серед шестикласників гірші результати демонструють ті учні, які відчувають страх перед уроками української мови, вважають їх нудними або такими, що псують настрій (засмучують), а також ті, хто не вважає навчальний предмет з української мови своєю сильною стороною, і які за змоги ліпше б не не відвідували ці уроки взагалі.

Для восьмикласників найскладнішими з математики виявилися завдання з розділу «Рівняння та нерівності», а з української мови — теми, які є провідними в програмі навчання 7-8-х класів та яким відводиться значна увага — «Морфологія» та «Синтаксис». Очевидно, що здобуті до 8-го класу знання й уміння в учнівства є нестійкими і несистемними, що провокує значні проблеми в оволодінні змістом у наступних класах.

Результати моніторингу також продемонстрували, що молодші учні (шестикласники) менш стійкі до різних чинників, які можуть впливати на результати навчання, ніж старші (восьмикласники). Разом з тим учні, які навчаються в міських школах, показують вищі середні результати, ніж учнівство у сільській місцевості. З математики різниця в успішності більша, а з української мови – менша.

Моніторинг також показав, що вплив на успішність учнів має регіон, де розташований заклад освіти: учні, які навчаються в столичних закладах освіти, а також на сході країни, досягли вищих результатів порівняно з ровесниками з інших регіонів. Учнівство з південного регіону показало нижчі результати виконання тестів.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *