Як Україна готується панувати в Чорному морі

Автор публікації

Олександр Коваленко

Днями Зеленський відвідав у Туреччині будівництво другого корвета типу Ada для потреб ЗСУ. Він отримав назву “Гетьман Іван Виговський”. Чи потрібен нам цей корверт?

Чому Україні потрібні корвети

Так само як і минулого року, почали виникати питання: а навіщо Україні взагалі будувати корвети в Туреччині, та ще й два?

Як-не-як, а суть питання – 500 мільйонів євро, які хіба не можна було витратити на щось потрібне українській армії прямо тут і зараз, а не на корвети, які швидше, ніж після закінчення війни, ми безпечно використати в Чорному морі не зможемо?

Ні. Не можна.

Річ у тому, що більшість критиків забули про те, що перший корвет типу Ada “Гетьман Іван Мазепа” був закладений не вчора або тиждень тому, а у вересні 2021 року, згідно з контрактом на будівництво в Туреччині двох кораблів. А нещодавнє закладення другого корвету проходило з уже готовою частиною корпусу, такими є традиції в Туреччині. Це я все до чого?

Це я все до того, що гроші за контрактом сплачені. До того ж перші перерахування почалися ще до початку повномасштабного вторгнення.

А тепер, до питання, чи потрібні взагалі кораблі такого класу?

Дискусії про форму та склад Військово-морських сил Збройних Сил України велися ще задовго до повномасштабної війни, особливо активно – у період гібридної війни з 2014 року. Розглядалися різні концепції ВМСУ, так званий москітний флот і “вовча зграя”, але загалом ніхто не заперечував потребу будівництва кораблів водотоннажністю до і більш як 1 тисяча тонн, але не однотипні або більші, ніж класу фрегат.

Кораблі класу “корвет” ідеально вписувалися в цю концепцію, гарантуючи повний спектр безпеки, що забезпечується на морі. Зокрема, корвет типу Ada має можливість боротися не тільки з надводними об’єктами за допомогою ПКР Harpoon або “Нептун”, брати участь в операціях з виявлення та боротьби з підводними цілями, а також має ППО у вигляді ЗРК RIM- 116.

Але важливо дещо інше.

Чорноморський флот Росії війну не переживе

Усі ми чудово розуміємо, що, доки триває війна, цей корабель ми не зможемо отримати у своє користування та розмістити в одному з наших портів. Адже в такому разі корабель відразу стане метою номер один атак із боку Росії. Але так чи інакше війна закінчиться. Навряд чи російський Чорноморський флот вийде з цієї війни без серйозних втрат, якщо взагалі вийде. Усе йде саме до другого варіанта, який можна називати дефлотизацією Росії в Чорному морі.

Впевнений, на момент завершення війни Чорноморський флот уже не зможе називатися таким, і навіть не флотилією, оскільки його не буде зовсім. Своєю чергою, Україна матиме готовий і боєздатний флот.

Адже якщо хтось забув, то не тільки два корвети типу Ada будуються в Туреччині для нас. У Великій Британії нас уже чекають два мінні мисливці типу Sandown. Також не забуваємо про проєкт швидкохідних катерів P50U, носіїв ПКР “Нептун”. У США на нас чекають патрульні катери “Айленд” та Mark IV. Вимальовується непоганий такий стартовий набір.

Крім цього, я не відкидаю, що після звільнення півострова Крим нас там чекають і морські трофеї.

А тому, з думками про перемогу та майбутнє ВМСУ, – так, корвети типу Ada нам потрібні. Не сьогодні – завтра, але треба.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *