Опозиція має план усунення Туска від влади за допомогою президента, – Gazeta Wyborcza

Gazeta Wyborcza пише, що Туска хочуть усунути він влади / GettyImages та Колаж 24 Каналу

У Польщі нещодавно призначили нового прем’єр-міністра Дональда Туска. Водночас у ЗМІ є інформація, що його хочуть усунути від влади.

Польська партія “Право та справедливість”, яка вперше за 8 років перейшла в опозицію, розраховує на можливість усунення від влади Дональда Туска. Це хочуть зробити за допомогою президента Анджея Дуди й контрольованого ними Конституційного трибуналу.

Туск може захотіти обійти вето Дуди

За інформацією видання, більш праве крило ПіС на чолі з лідером Ярославом Качинським очікує, що Туск захоче обійти вето Дуди на поправки до бюджету та виділити 3 мільярди злотих на державні мовники в умовах їхньої реформи.

Для цього чинний прем’єр внесе відповідні поправки до закону про бюджет, після чого президент надішле їх до Конституційного трибуналу, де більшість членів були призначені за каденції ПіС. Трибунал має ухвалити рішення протягом двох місяців з моменту такого подання.

Згідно з конституцією Польщі, ухвалений закон про бюджет має бути поданий Дуді протягом чотирьох місяців після внесення проєкту, інакше він може ухвалити рішення про розпуск парламенту. Дуда має отримати проєкт бюджету до 29 січня 2024 року.

Прихильники жорсткої лінії в партії “Право і справедливість” вимагають від Дуди застосувати тактику випаленої землі,
– пише Gazeta Wyborcza.

Туск про війну в Україні

  • Новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його уряд наполягатиме на повній мобілізації Заходу для допомоги Україні. Про це він сказав під час виступу в Сеймі під час представлення програми дій та складу нового уряду. Він наголосив, що не хоче більше слухати політиків, які втомились від війни.
  • Водночас Туск сказав, що Варшава продовжить захищати інтереси польських фермерів, які разом із перевізниками блокують кордон з Україною, пообіцявши працювати “з кожним сусідом Польщі” та врегулювати питання з протестами.
  • Він наголосив, що українці борються за щось надзвичайно важливе.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *