Росія атакувала телевежу у Харкові, поляки розблокували ще один КПП: хронологія 789 дня війни

Головні події 789 дня великої війни / Колаж 24 Каналу (фото 53 ОМБр)

Окупанти не припиняють атак. Українські захисники тримають фронт на східних та південних напрямках, також вони знищують особовий склад ворога, його техніку.

Понеділок, 22 квітня, – це уже сімсот вісімдесят дев’ята доба від початку вторгнення Росії в нашу державу. Читайте найголовніші події за день в матеріалі 24 Каналу.

23:40, 22 квітняУмєров назвав зброю, яку успішно використовує Росія на фронті

Міністр зазначив, що у цьому році Росія запустила тисячі ракет та дронів-камікадзе, вдаючись до безпрецедентного застосування керованих авіабомб вагою до 1,5 тонни, які здатні знищувати все на своєму шляху.

Ці бомби дозволяють окупантам просуватися крізь руїни,
– наголосив міністр.

23:28, 22 квітняРосіяни активно працюють над підготовкою до війни в Балтії, у зоні ризику Молдова і Казахстан

На запитання журналістів, чи може Росія вийти зі стадії мобілізації та повернутися до мирної економіки, секретар РНБО відповів, що може. Але для цього “потрібна зміна керівництва, а отже і зміна режиму”.

Утім, Литвиненко зазначив: Кремль може воювати не тільки в Україні, а й в інших державах.

Вони дуже активно працюють над політичною – і не лише – підготовкою війни в Балтії. Вони досить активно працюють у Молдові. Ми бачимо останнім часом активізацію щодо Казахстану,
– повідомив він.

23:07, 22 квітняБоррель сказав, коли надійдуть перші снаряди з чеської ініціативи

Боррель також зауважив, що перші партії боєприпасів, які закупили для України за межами ЄС у межах чеської ініціативи, можуть прибути наприкінці травня – на початку червня.

Дипломат також розповів, що, окрім чеської ініціативи, багато країн висловили готовність брати участь у німецькій ініціативі з пошуку систем ППО. За словами дипломата, це потрібно задля координації й просування зусиль із посилення української протиповітряної оборони.

22:40, 22 квітняЗеленський підтвердив домовленість про постачання ATACMS для України.

Чотири пріоритети ключові – захист неба, сучасна артилерія, далекобійність і щоб пакети американської підтримки прибули якнайшвидше. А сьогоднішній результат – у домовленостях про ATACMS для України всі крапки розставлені,
– наголосив президент.

22:37, 22 квітняВорог поцілив у птахофабрику на Харківщині

Окупанти вдарили по Харківському району. Тип ракет встановлюють правоохоронці. Попередньо, є загоряння на території птахофабрики. Про постраждалих інформація не надходила. Триває огляд місць влучань профільними службами,
– написав він.

21:59, 22 квітняБуданов відповів, чи не планує йти в політику і чому пішов навчатися

Думати про “похід в політику”, за словами Буданова, наразі рано.

Ну, точно рано. Не той час. Зараз війна,
– підкреслив він.

Кирило Буданов також прокоментував своє навчання в Острозькій академії. У 2023 році він вступив до аспірантури на факультет політології.

Навчання – а що ж тут дивного? Я постійно намагаюся займатися самонавчанням і підвищенням рівня освіти. Це не єдина освіта. Я нещодавно закінчив курси в Києво-Могилянській академії – Школа стратегічного архітектора. Я, коли можливо, завжди займаюся освітою,
– пояснив голова ГУР.

21:53, 22 квітняЗеленський висловився про мобілізацію з 25 років

Глава держави зазначив, що є відповідні критерії та пріоритети щодо віку і фізичного стану бійців, яких потрібно тренувати, й після цього вони відправляються на фронт. Зокрема, цей запит походить від військового командування.

Показуючи конкретні цифри, які потрібні в українському війську, потрібно готувати бригади, які прийдуть на заміну тих бригадах, які вже два роки стоять на фронті,
– зазначив Зеленський.

Водночас президент додав, щоб це була адекватна заміна людям, потрібно тренуватися і бути в хорошому фізичному стані. За словами Зеленського, усе ж є різниця між 25-річним воїном і 50-річним воїном.

Український очільник також наголосив, що нове покоління дуже добре орієнтується у сучасних технологіях. Адже фактично вони все це самі своїми руками й створили.

Президент також фокусує увагу на тому, що нові бійці віком до 30 років можуть дати технологічний прогрес у війні проти Росії. А молодь захищає так само свою землю, як і будь-яка людина.

“У всіх громадян України рівні права абсолютно. Так, здебільшого дорослі люди, які на війні – вони воюють заради майбутнього. Але це і майбутнє цієї молоді, якій до 30 років, яка може дати технологічний прогрес у цій війні, може допомогти. Вони також борються за свою державу, за своє життя і за своє майбутнє”, – зазначив Зеленський.

Зрештою президент підкреслив, що підписав закон про зниження мобілізаційного віку, за який проголосував парламент України, й всі це робили на запит військових.

21:32, 22 квітняВ Держспецзв’язку розповіли про наслідки атаки на телевежу в Харкові

У Держспецзв’язку повідомили, що окупанти вдарили по телевежі ракетою Х-59. Унаслідок атаки було частково пошкоджено її конструкцію. На щастя, загиблих чи постраждали немає, адже всі співробітники після оголошення повітряної тривоги пройшли в укриття.

Наразі в Харкові та області тимчасово відсутня трансляція телевізійного сигналу, тривають роботи з відновлення мовлення. Водночас трансляція низки радіостанцій у FM-діапазоні продовжується.

На час ремонтних робіт жителі Харкова та області, які залишилися без цифрового телебачення, можуть отримувати інформацію з ефіру місцевих радіостанцій, користуватися кабельним або онлайн-телебаченням, або отримувати сигнал ТБ через супутникові приймачі,
– додали в Держспецзв’язку.

21:14, 22 квітняБоррель звернувся до країн ЄС через постійні російські обстріли України

Голова європейської дипломатії зазначив, що Росія продовжує атакувати Україну ракетами, безпілотниками, керованими бомбами та некерованими бомбами.

Україна повідомила про 7 000 (ударів некерованими бомбами – 24 Канал) за чотири місяці, що становить близько 60 гідробомб на день. Це постійні удари на Сході, це частина стратегії Путіна,
– сказав Жозеп Боррель.

Він наголосив, що Україні не вистачає зброї для самозахисту, а найбільшу ціну під час ракетних атак платить саме українська енергетична система. Її Боррель називає головною ціллю Росії. Аби захистити інфраструктуру головний дипломат ЄС закликав передати не тільки системи ППО, але й ракети до них.

Він закликав держави-члени ЄС поставити ракети до вже наявних систем ППО в Україні, а також розглянути, як ще можна допомогти Києву.

20:55, 22 квітняЗеленський назвав “плюси” ініціативи Макрона відправити війська в Україну

Президент України пояснив, що пропозиція тренувальної місії передбачає, аби, наприклад, військові інструктори Франції приїхали до України та навчали українських бійців тут. За його словами, це дозволить не гаяти час, поки наші захисники будуть їхати до Франції, а вже потім бригадами поверталися.Він наголосив, що це гарна ідея, оскільки вдасться зекономити близько двох місяців.

Коли ми обговорюємо з Еммануелем – давай нам швидко побудуємо хаби по ремонту нашої техніки сучасної, принаймні тієї техніки, яку ти відправляв – артилерійські системи “Цезар”, легкі танки AMX-30 тощо. І не будемо знову таки витрачати місяці, щоб відправити до Франції або до будь-якої країни, яка розташована ближче. Але з усім тим витрачаємо дуже багато часу,
– зауважив український лідер.

Зеленський також зауважив на розміщенні французького контингенту на кордоні та додав: “ці три пункти – я тільки за, і тут немає ніяких питань”. Він сказав, що не має права вимагати, аби французька армія вже завтра у повному складі прибула до України та боролася проти Росії. Тому, за його словами, він ніколи й не порушував подібне питання. Однак є одне “але”.

Якщо французькі “джети” можуть з французькими пілотами захищати небо Ізраїля, то чому тоді французькі літаки не можуть захищати небо України. Але й у будь-якому випадку такі ініціативи треба, щоб вони йшли від того, від кого залежить рішення,
– стверджує український президент.

Підбиваючи підсумки, він запевнив, що вони спільно з Еммануелем Макроном обговорили вже низку питань, які було згадано раніше. Однак остаточних “моментів” ще вирішено не було. Володимир Зеленський наголосив, що французький лідер обіцяв приїхати до Києва, де, ймовірно, і буде порушено цю тему знову.

20:35, 22 квітняУ Харкові упала телевежа: моторошні кадри

Відео з падінням телевежі у Харкові / Відео з телеграм-каналу Мінкульту України

20:13, 22 квітняУ Курганській області через паводок затопило старі уранові шахти

Російські екологи повідомили, що у Курганській області Росії паводкові води затопили старі уранові свердловини родовища “Добровільне”, видобуток на якому веде компанія “Далур”, що належить “Росатом”. За словами екологів, повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд, а саме розчинні солі урану зі старих дослідних свердловин, який накопичувався роками.

Керівник екологічної організації Сергій Єрьомін заявив, що під водою могла опинитися стара свердловина, що “протікає 35 років”, а нові пробурені вище, і вода до них поки не дісталася.

Під час затоплення свердловин вода забирає в Тобол розчинні солі урану, сказав експерт програми “Безпека радіоактивних відходів” Російського соціально-екологічного союзу Андрій Ожаровський. За його словами, цей витік призведе до підвищення вмісту солей урану в Тоболі, що своєю чергою призведе до зростання захворювань через опромінення.

Потрапляння урану всередину людини з питною водою призводить до внутрішнього опромінення, яке набагато небезпечніше, ніж зовнішнє. Звичайно, вода Тобола сильно розбавить розчин, і концентрації не будуть перевищувати будь-які норми. Але все одно хтось із курганців захворіє. Це абсолютно неминуче,
– сказав експерт.

За даними гідропосту, станом на 18:00 рівень води в Тоболі в районі Кургану становив 984 сантиметрів. Звідти вода йде до Білозерського округу.

20:01, 22 квітняЧехія пропонує ввести санкції проти Медведчука на рівні ЄС

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський виступає за запровадження санкцій на рівні ЄС проти Віктора Медведчука. Ліпавський зазначив, що представив цю пропозицію під час засідання. Також чеський міністр запропонував обмежити пересування російських дипломатів у Шенгенській зоні лише країною акредитації.

Ми повинні захистити нашу країну і захистити наших людей від російського втручання. Так що так, з мого боку є великий інтерес. І тепер наша робота полягає в тому, щоб переконати інших, що ми повинні рухатися далі,
– прокоментував Ліпавський можливе запровадження санкцій.

19:56, 22 квітняЗеленський провів телефонні перемовини з Байденом

Провів телефонну розмову із президентом США Джо Байденом за підсумками голосування в Палаті представників. Президент запевнив, що, в разі схвалення і Сенатом, негайно підпише закон. Я вдячний Джо Байдену за неослабну підтримку України та за справжнє глобальне лідерство,
– написав Зеленський.

Український лідер відзначив двопартійну підтримку законопроєкту про допомогу Україні та особисту роль спікера Майка Джонсона і лідера меншості Хакіма Джеффріса.

За його словами, інший документ, який ухвалила Палата представників того ж дня, також дуже важливий. Ідеться про конфіскацію російських активів, що “посилає потужний сигнал усім нашим партнерам”.

Президенти також обговорили російський ракетний удар по Харкову, який стався під вечір 22 квітня, підписання двосторонньої безпекової угоди та підготовку до майбутнього Саміту миру.

19:32, 22 квітняОмбудсман відреагував на побиття хлопчика однолітками у Києві

За словами українського омбудсмана Дмитра Лубінця, адміністрація школи №81 не вжила заходів щодо створення безпечних умов для здобуття освіти попри неодноразові скарги матері. Також підліток й раніше зазнавав психологічного приниження й фізичних знущань.

За цим фактом відкрив провадження. З метою поновлення прав дитини звернувся до ГУНП в місті Києві, задля виявлення всіх епізодів можливого жорстокого поводження з дитиною,
– написав Лубінець.

Також він скерував запит до Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації. Метою є проведення службового розслідування щодо належного виконання обов’язків працівниками школи.

19:31, 22 квітняТуск різко відреагував на заяву Дуди про ядерну зброю

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск різко прокоментував заяву президента Анджея Дуди стосовно розміщення ядерної зброї на території країни. На урядовій пресконференції він, посилаючись на цю заяву, сказав, що з нетерпінням чекає зустрічі з польським президентом.

Я з нетерпінням чекаю зустрічі з президентом Дудою, тому що це питання стосується безпосередньо і дуже однозначно польської безпеки. І я хотів би добре зрозуміти наміри пана президента,
– сказав він.

За його словами, він підтримує заходи зі зміцнення польської безпеки, але вважає за доцільне, аби “можливі ініціативи були, перш за все, дуже добре підготовлені людьми, відповідальними за це”, і щоб “всі були переконані у тому, що хочуть цього”.

“Ця ідея є дуже масовою, я б сказав, і дуже серйозною, я хотів би знати всі обставини, які спонукали президента зробити цю заяву”, – наголосив Туск.

19:16, 22 квітняУ ЗМІ припустили, чим могли вдарити по кораблю “Коммуна”

Російські пропагандистські ЗМІ заявляють, що “Коммуну” атакували ракетою, яку ідентифікували нібито як Harpoon або “Нептун”. Однак журналісти Defence Express наголошують, що американську ракету можна виключити з переліку, адже Україна отримала від США версію, яка має дальність до 150 кілометрів. Водночас у ЗМІ наголошують, що українська ракета “Нептун” вже неодноразово успішно атакувала кораблі в Севастопольській бухті.

Зокрема журналісти пишуть, що 24 березня 2024 року вдалося уразити великий десантний корабель “Костянтин Ольшанський”.

Цей удар вже прямо казав, що українська ракета “Нептун” пройшла модернізацію і не лише шляхом збільшення дальності як мінімум до 400 кілометрів, про що вже було відомо. Бо, скоріш за все, у ракеті була оновлена система наведення і тепер є можливість атаки кораблів, що знаходяться біля причалу. Окрім того, додалась можливість активного огинання рельєфу місцевості. А це значно складніше, ніж захопити корабель посеред відкритого моря та рухатись над рівною водною поверхнею,
– пишуть у Defence Express.

Водночас у Defence Express припускають, що ціллю могли бути інші кораблі, які стояли у Севастопольській бухті.

19:15, 22 квітняУ Генштабі дали актуальні дані щодо ситуації на фронті

У Генштабі ЗСУ зазначили, що протягом доби зафіксовано 62 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 58 авіаційних ударів, здійснив 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Найбільше атак наші захисники відбили на Лиманському та Бахмутському і Новопавлівському напрямках, де було 14 і по 12 атак відповідно.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 зенітно-ракетних комплексах та 13 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління, 2 засобах ППО та 1 району зосередження особового складу противника.

19:09, 22 квітняСікорський сказав, чому Польща не дає Patriot Україні

Радослав Сікорський зазначив, що Польща сама потерпає від ракетних атак з боку Росії, тому не може надати додаткові системи ППО для України.

Польща є прифронтовою державою, і ми маємо порушення нашого повітряного простору російськими крилатими ракетами. В тому числі одна з них впала за 10 кілометрів від мого власного будинку минулого року,
– сказав Сікорський.

Він розповів, що Польщу захищають лише дві системи ППО Patriot, які покривають території військових тренувальних центрів. На його думку, ті системи ППО, які розташовані в Західній Європі, були б корисніше на війні в Україні.

18:42, 22 квітняМар’яна Безугла пояснила, чому передумала йти з фракції “Слуга народу”

Народна депутатка Мар’яна Безугла після серії скандалів та гучних заяв вирішила все ж залишитись у складі фракції “Слуга народу”. За її словами, вона вирішила залишитись у фракції, “щоб не підводити президента у важкі часи”.

Можна було б скандалити, вимагати, щоб одну саме мене відпустили, але навіщо. Якщо просять не хитати і так складну ситуацію,
– пише народна депутатка.

Безугла говорить, що їй подобається далеко не все, але вона спробує покращити, що в її силах. Крім того, у партію “Слуга Народу” повертатися вона не збирається.

18:40, 22 квітняНорвегія виділить військову допомогу Україні на мільярди крон

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре зауважив, що Україна змогла захистити себе від наслідків російських атак, але “в неї закінчується паливо”. Саме тому, за словами Стьоре, Норвегія тепер виділятиме мільярди на протиповітряну оборону нашої держави.

Частково для цього використовувалася програма “Нансен”, але в переглянутому бюджеті ми також виділимо достатньо коштів, щоб Норвегія від самого початку брала участь у цій ініціативі,
– заявив глава уряду Норвегії.

Стьоре зазначив, що кошти будуть виділені на посилення української ППО. Політик заявив, що подальші деталі будуть надані, коли буде представлений переглянутий бюджет.

Програма “Нансен” – це норвезький пакет підтримки України. Програма передбачає військову та цивільну підтримку на суму 75 мільярдів норвезьких крон (5,14 мільярда доларів США) протягом п’яти років.

18:38, 22 квітняБуданов розповів про те, чого він боїться

Очільник ГУР Кирило Буданов відповідаючи на питання, про те, чи він чогось боїться, заявив, що він майже нічого не боїться.

Ну, а чого я маю боятися? Ви думаєте, що я маю чогось боятися? Як вірянин, я боюся, скажімо так, Бога. Мабуть, це єдине,
– заявив він.

Також журналістка поставила питання, чи не боїться Буданов потрапити в полон, на що глава ГУР відповів: “навіть не розглядаю”.

За його словами, на нього було скоєно щонайменше 10 замахів і росіяни продовжують планувати нові.

18:30, 22 квітняПитання світової війни залежить від бажання Путіна, – Зеленський

Зеленський зазначив, що західний світ має показати Путіну, що він готовий давати гідну відсіч російській агресії.

В цьому і є слабкість позиції західних країн. Вони зараз граються в політику, особливо після цієї історії на Близькому Сході,
– наголосив глава держави.

За словами Зеленського, саме відсутність відповіді на дії та погрози Росії і є великим викликом.

Це знову дуже неприємна історія, яка дає Путіну пас, немов – “ти ж бачиш”,
– додав президент.

17:43, 22 квітняПідозрюваний у вбивстві поліцейського сказав, чому стріляв

Васілаке під час судового засідання зазначив, що коли його та батька зупинив поліцейський, то він думав, що правоохоронець один. І після того, як чоловік вдарив правоохоронця, то не знав, що є другий напарник.

Я думав, що поліцейський, з яким я розмовляв, один, і сподівався, що він знепритомнів і ми поїдемо далі. Не думав, що з’явиться інший поліцейський і відкриє вогонь по машині, де був мій батько. Я був у стані шоку, забіг за машину, автоматично дістав пістолет і відкрив вогонь по поліцейському, але я не хотів його вбивати,
– заявив Васілаке.

Він також підтвердив слова батька, що гранати, які вони перевозили, належали йому. Зокрема Віталій Васілаке наголосив, що у багажнику в нього було два ящики з гранатами Ф-1, у кожному по 10 штук.

Зрештою підозрюваний зазначив, що “дуже шкодує про те, що сталося”. Наразі суддя, який веде справу щодо вбивства поліцейського у Вінницькій області пішов до нарадчої кімнати.

17:37, 22 квітняОкупанти вдарили по об’єкту телевізійної інфраструктури в Харкові

Олег Синєгубов повідомив, що окупанти завдали удар по об’єкту телевізійної інфраструктури у Харкові. На щастя, минулося без постраждалих, адже під час тривоги співробітники були в укритті.

Під час тривоги співробітники перебували в укритті. Людських жертв немає,
– повідомив Синєгубов.

Водночас внаслідок російської атаки у Харкові є перебої із сигналом цифрового телебачення.

17:29, 22 квітняПід Тернополем кілер розстріляв кримінального авторитета

У поліції Тернопільщини розповіли, що в селі біля Тернополя найманий вбивця намагався застрелити 60-річного чоловіка, вистріливши три рази в автомобіль, де перебував потерпілий. Лікарі вже повідомили про стан здоров’я кримінального авторитета, в якого стріляв найманець.

Потерпілий заїхав на власне подвір’я на авто. В цей момент невідомий почав стріляти по автомобілю. Чоловік зазнав три вогнепальних поранення і наразі перебуває в лікарні.

Крім того, правоохоронці повідомили, що чоловік, на якого вчинили замах, дійсно має відношення до кримінального світу. Також вони пообіцяля, що поліція зробить усе можливе, аби причетні до замаху на вбивство особи були притягнуті до відповідальності.

17:06, 22 квітняНа Вінниччині попрощалися з 20-річним поліцейським Максимом Зарецьким

Як повідомили кореспонденти Суспільного, 22 квітня у місті Бершадь Вінницької області в останню провели поліцейського Максима Зарецького, який загинув 20 квітня під час нападу. Попрощатися із загиблим прийшли рідні, близькі, колеги й місцеві жителі.

Церемонія прощання з поліцейським почалася о 10-й ранку. Так, спочатку відбулася траурна хода від будинку Максима Зарецького до храму, а після – почалася служба.

Поліцейського Максима Зарецького провели в останню путь: дивіться відео

16:53, 22 квітняЗеленський провів Ставку

У понеділок 22 квітня президент України Володимир Зеленський провів Ставку. За словами Зеленського, на засіданні “пройшлися по основних питаннях: поле бою, зброя, захист міст, громад і критичної інфраструктури”. Акцент зробили на фронті, була доповідь Сирського.

Окупаційна армія має завдання без огляду на власні втрати демонструвати хоч якісь перемоги до 9 травня. Тепер їх підганяють ще й позитивні рішення друзів України. Нашим воїнам складно, але надходження необхідної допомоги вирівняє ситуацію. Саме тому підтримка конкретною зброєю, яка є в наших партнерів, необхідна нам невідкладно,
– сказав президент.

Порушили і питання про власне виробництво зброї. Міністр оборони Рустем Умєров доповів щодо контрактів із вітчизняними компаніями.

Зеленський запевнив: працюють над новим форматом угод. Він має і не переобтяжити військовий бюджет, і гарантувати виробникам довготривалі зобов’язання держави.

Третім питанням, яке розглянули, став захист цивільної інфраструктури. Розвідники мають зібрати дані щодо планів росіян. На наступній Ставці розглянуть план, як захистити критичні об’єкти.

“На наступну Ставку дав доручення зібрати все, що відомо нашим розвідкам про наміри російських терористів нищити цивільну інфраструктуру, та підготувати всеохопний план подальших дій: посилення фізичного захисту, де це працює, перерозподіл систем ППО та децентралізації, де це можливо”, – повідомив Зеленський.

16:45, 22 квітняЧи повернеться Україна після перемоги в ситуацію до 24 лютого 2022 року

Повернення в ситуацію до 24 лютого 2022 року неможливе. У нас постає інша країна, з зовсім іншим досвідом, з зовсім іншою економікою, з іншим суспільством. Страшна травма та катастрофа, яку завдали нам росіяни, гартують нову Україну. Так жити, як ми жили раніше, ми ніколи не будемо,
– сказав секретар РНБО Олександр Литвиненко.

На думку Литвиненка, ресурсів нам має вистачити. А Сили оборони борються не лише за Крим чи Донбас – вони виборюють свободу для всієї країни.

“Важливо усвідомити, що наші війська сьогодні борються не лише за Крим чи Донбас. Вони насамперед воюють за Київ, Дніпро, Запоріжжя, Вінницю, Львів. За те, щоб наші міста не перетворилися на Бахмут, Авдіївку чи Роботино, які стерті з лиця землі”, – говорить секретар Ради безпеки і оборони.

16:34, 22 квітняСуд обрав запобіжний захід підозрюваним у вбивстві патрульного на Вінниччині

Валерію Васілаке, одному із підозрюваних у розстрілі поліцейських на Вінниччині, суд обрав запобіжний захід. За рішенням суду він перебуватиме два місяці під вартою без можливості внесення застави. У залі суду він заявив, що в поліцейського стріляв не він, а його син.

Вінницький міський суд обрав запобіжний захід для другого підозрюваного, Віталія Васілаке. Його також відправили під варту на два місяці без можливості внесення застави.

У судовій залі підозрюваний зізнався, що напав на поліцейського, вважаючи, що в машині лише один правоохоронець. Проте після удару, він зрозумів, що ще один поліцейський перебував у машині, і той відкрив вогонь у його батька.

16:31, 22 квітняУ ГУР відповіли, чи передавав Китай озброєння Росії для війни

Стосовно ролі Китаю у допомозі Росії, Буданов зауважив, що жодне готове озброєння Пекін як не передавав, так і не планує передавати.

Компоненти, мікрочипи, зараз пішли верстати – але все це в кращому випадку товари подвійного використання, це треба теж розуміти,
– пояснив начальник ГУР.

Зокрема, за словами генерала, подібна ситуація відбувається і з західними та європейськими чіпами, механізмами й агрегатами. Адже вони теж наразі є більш-менш доступними варіантами на ринку для країни-агресорки завдяки товарам подвійного призначення.

16:09, 22 квітняПоляки розблокували КПП “Ягодин – Дорогуськ”

Як повідомили у ДПСУ, рух вантажівок через пункт пропуску “Ягодин – Дорогуськ” повністю відновлено. Так, 22 квітня о 13:00 польські фермери завершили свою акцію протесту перед КПП.

Варто наголосити, що найбільший пункт пропуску польські протестувальники блокували з 9 лютого 2024 року. Тоді фермери пропускали або по кілька автомобілів на годину, або зовсім блокували рух.

16:06, 22 квітняУ Росії відповіли на заяву Дуду щодо ядерної зброї у Польщі

Офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова назвала провокаційними заяви польського керівництва щодо готовності Польщі розмістити американську ядерну зброю.

У разі появи такі об’єкти поповнять список цілей для ураження у ситуації зіткнення з НАТО,
– заявила російському ЗМІ представниця російського МЗС.

15:54, 22 квітняЗеленський відповів на ініціативу Макрона щодо олімпійського перемир’я

Президент Володимир Зеленський відповів на ініціативу французького лідера Еммануеля Макрона, який сподівається домовитися про припинення вогню в Україні й не лише на час Олімпійських ігор в Парижі.

Я в це не вірю з Росією. Я не вірю не в цей формат перемир’я в цілому, я не вірю в будь-який формат перемир’я з Росєю. Еммануель це знає, він сам свідок цього, ми разом були в Нормандському форматі. Ми разом проходили весь цей мінський процес. Франція, Німеччина, Україна – ми всі є живими свідками, не по книжках, а ми живі свідки, що замороженого конфлікту з Росією не буває. Це питання для перегрупування Росією і надання їм ще додаткових сил, щоб потім знищувати нас. Ми це проходили, – сказав Зеленський.

15:53, 22 квітняАрмія Росії прорвала український фронт на північний захід від Авдіївки, – BILD

Росіяни просунулися вздовж залізниці на 3 кілометри углиб українських позицій і увійшли до селища Очеретине.

15:43, 22 квітняСБУ викрила настоятеля УПЦ МП на Хмельниччині, який підтримував російську агресію

Служба безпеки задокументувала підривну діяльність з боку настоятеля храму Шепетівської єпархії УПЦ (МП) на Хмельниччині. Клірик підтримував агресивну війну проти України та розпалював релігійну ненависть.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії він проводив літургії, під час яких вихваляв Путіна та звинувачував у війні українську владу.
Триває розслідування. Зловмиснику загрожує до 5 років тюрми.

15:39, 22 квітняЗеленський вручив військовим та їхнім родинам нагороди

Володимир Зеленський вручив ордени “Золота Зірка” військовим, яким присвоєно звання Героя України, та родинам загиблих Героїв, а також відзнаки “Хрест бойових заслуг”.

15:36, 22 квітняГолова Служби зовнішньої розвідки Литвиненко розповів про плани росіян

За словами Литвиненка, росіяни планують влаштувати не “СРСР 2.0”, а Бучу в масштабах всієї України.

Їхній прихід – це загибель сотень тисяч і страждання мільйонів. Йдеться про фізичне виживання. Я переконаний, що Україна не може не перемогти, тому що ми не маємо іншого шансу, крім того, щоб забезпечити наше виживання як вільної, незалежної держави з можливостями розвитку,
– наголосив розвідник.

15:34, 22 квітняПоляки розблокували найбільший пункт пропуску на кордоні з Україною

За інформацією від Прикордонної варти Республіки Польща, сьогодні о 13 годині завершилася акція протесту польських фермерів перед пунктом пропуску “Дорогуськ – Ягодин”, яка тривала з 9 лютого.

Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі.

15:31, 22 квітняУ МЗС Іспанії відповіли, чи передадуть Україні системи ППО

У МЗС Іспанії заявили, що країна робить усе можливе, аби надати допомогу Україні. Раніше Мадрид уже передавав системи ППО Україні.

Іспанія вже надавала протиповітряну оборону в минулому і, звичайно, продовжуватиме робити все, що в її силах, щоб українці могли захистити свою свободу, свою демократію і всіх тих невинних цивільних, які гинуть під бомбардуваннями щодня,
– сказали у відомстві.

14:47, 22 квітняБербок закликала посилити захист українського неба

Європейські країни мають переглянути власні запаси та передати додаткові системи ППО для України. Про це заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час засідання Ради закордонних справ ЄС у Люксембурзі, передає кореспондентка 24 каналу.

Німеччина вже вирішила передати ще одну систему Patriots Україні на фоні масивних ракетних обстрілів з боку РФ. Берлін закликає зробити теж саме своїх союзників та розширити підтримку протиповітряної оборони.

“Кожна додаткова система протиповітряної оборони рятує життя в Україні, і саме тому так важливо, щоб ми всі об’єднали наші ресурси в цій сфері”, — сказала Бербок.

13:13, 22 квітняНовим речником Сил оборони Півдня став Дмитро Плетенчук

Плетенчук замінить Наталію Гуменюк, яку напередодні було звільнено з посади.

Раніше він був речником ВМС України. Також працював начальником пресслужби тактичної групи “Грім”, а з лютого по листопад 2022 року був пресофіцером Миколаївської ОВА.

12:12, 22 квітня

До Києва прибула двопартійна делегація Конгресу США.

А саме, члени Палати представників Томас Кейн, Білл Кітінг, Мадлен Дін та Натаніель Моран.

11:26, 22 квітняБуданов відповів, чи можливий наступ на Київ

Буданов заявив, що наразі загрози повторення другого наступу на Київ абсолютно немає.

11:07, 22 квітняЄС і НАТО тиснуть на Грецію та Іспанію, аби вони передали Україні більше систем ППО

Лідери ЄС використовували саміт у Брюсселі минулого тижня, щоб особисто закликати прем’єр-міністрів Іспанії та Греції Педро Санчеса і Кіріакоса Міцотакіса передати частину своїх систем Україні.

Лідерам двох країн, чиї збройні сили мають у своєму розпорядженні більш ніж дюжину систем Patriot, а також інші системи, як-от С-300, було сказано, що їхні потреби не настільки великі, як в України, і що вони не стикаються з безпосередньою загрозою.

За словами офіційних осіб, на Польщу і Румунію, у яких також є Patriot, чиниться менший тиск, щоб вони розглянули питання про постачання Києву, з огляду на їхнє більш вразливе розташування на кордоні з Україною.

10:32, 22 квітняБоррель закликав ЄС поставити ракети до вже наявних систем ППО в Україні

Глова європейської дипломатії Жозеп Боррель зазначив, що він неодноразово звертався до держав-членів євроблоку з проханням переглянути власні запаси, щоб збільшити воєнну підтримку України.

Нам потрібно більше боєприпасів. Нам потрібно більше пускових установок. Пускові установки без ракет – це як пістолет без патронів. Нам потрібно і те, і інше,
– сказав Жозеп Боррель.

Він закликав держави-члени ЄС поставити ракети до вже наявних систем ППО в Україні, а також розглянути, як ще можна допомогти Києву.

10:12, 22 квітняШвеція може передати Україні ЗРК RBS 70

Швеція може передати Україні зенітно-ракетні комплекси RBS 70.

Зараз ми зосереджені на фінансовому внеску, а також, можливо, на RBS 70, тому що це могло б полегшити деякий тиск на системи Patriot,
– сказав міністр оборони країни.

RBS 70 – переносний зенітний ракетний комплекс ближнього радіуса дії. Пристрій командно-керований, управління ракетою відбувається лазером. Його ключова перевага – можливість ефективно працювати в умовах протидії термічними пастками або засобами РЕБ.

09:51, 22 квітня

За словами президента Зеленського, Путін прагне повернути вплив Радянського Союзу. Для цього він навіть готовий у разі української поразки розв’язати війну проти країн Балтії, Польщі та Німеччини.

Однак голова ГУР Буданов наголошує: немає підстав вірити в стратегічний програш нашої держави.

09:30, 22 квітня

Аналітики ISW запевняють: через ураження рятувального корабля “Коммуна” 21 квітня Росії доведеться обмежити операції субмарин Чорноморського флоту. Також у ворога будуть труднощі з рятувальними операціями екіпажів пошкоджених кораблів, на думку експертів.

09:21, 22 квітня

Республіканці висунули ультиматум до спікера Майка Джонсона через його підтримку законопроєкту щодо допомоги України.

Зокрема, представниця політсили Марджорі Тейлор Грін погрожує, що буде голосувати за звільнення спікера, якщо він не піде у відставку.

Окремі представники Демократичної партії вже висловили свою готовність підтримати Джонсона.

09:00, 22 квітня

У Bloomberg пишуть: коли ЗСУ отримають військову допомогу з боку США, вони повернуться до “форми активної оборони”. За словами аналітиків, у найближчій перспективі Силам оборони таки вдасться стабілізувати лінію фронту.

08:48, 22 квітняНовий наступ Росії

Голова ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що на Україну чекає досить важка, за даними розвідки, ситуація найближчим часом. Однак не катастрофічна.

Росіяни будуть використовувати комплексний підхід. Не будемо ми про це довго розмовляти, але це важкий період буде. Середина травня – початок червня,
– сказав генерал-лейтенант.

Зі слів начальника Головного управління розвідки зрозуміло, що ворог піде в наступ у період від середини травня до початку червня.

08:18, 22 квітня

Президент Зеленський заявив, що Україні потрібна артилерія, далекобійна зброя (зокрема ATACMS), а також системи ППО від США для перехоплення ініціативи на полі бою.

07:39, 22 квітня

Генштаб повідомляє, що за минулу добу втрати ворога в особовому складі становлять 730 одиниць. Загалом від початку вторгнення – 460 260 солдатів.

07:13, 22 квітняНічна робота ППО

У ЗСУ заявили, що вночі збили 5 зі 7 ударних “Шахедів”, які окупанти випустили по Україні. Ворожі дрони поцілили по території фермерського господарства, пошкодили складські будівлі та сільськогосподарську техніку.

06:54, 22 квітня

В Інституті вивчення війни переконані: Сили оборони України зможуть спинити наступ Росії у разі швидкого прибуття допомоги від США. Водночас аналітики допускають невдачі ЗСУ найближчими тижнями, поки озброєння буде в дорозі.

06:53, 22 квітняДискусія між Маском і ОП

Ілон Маск заявив, що немає жодного варіанта виходу з війни для України: “Лише вічна війна, де діти гинуть в окопах від артилерії або від кулеметів і снайперів через мінні поля”.

Радник голови ОП Михайло Подоляк відповів бізнесмену: “Реалістична й об’єктивна стратегія виходу кричуще проста. Агресор беззастережно залишає чужу суверенну територію, і гаряча фаза війни негайно закінчується”.

02:25, 22 квітня

У Росії заявили, що знайшли тіло четвертого пілота, який був членом екіпажу літака Ту-22М3, збитого в Ставропольському краї 19 квітня.

Нічна атака “Шахедів”

Близько 00:30 телеграм-канали почали писати, що росіяни запустили безпілотники з півдня. Лунала тривога, БпЛА рухалися в напрямку Миколаївської області та Одеської затоки. В останньому із зазначених регіонів працювала ППО, вибухи чули о 01:07. Більше про це читайте в матеріалі.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *