Розгляд моделі НМТ: що казали депутати перед голосуванням

У Верховній Раді відбулося довгоочікуване учасниками вступної кампанії та їхніми батьками голосування за законопроєкт, який мав би поставити крапку у тривалому діалозі парламентарів щодо предметного переліку національного мультипредметного тесту.

За результатами консультацій з МОН профільний Комітет ВР з питань освіти, науки та інновацій пропонував вирішити питання впродовж одного пленарного дня – ухваливши законопроєкт №8228-1 за основу і в цілому.

Водночас під час розгляду законопроєкту представники двох парламентських фракції висловили незгоду із запропонованою профільним комітетом ВР моделлю проведення НМТ, зажадавши включити до вступного іспиту обов'язковий тест з історії України.

І хоча деякі депутати з профільного комітету ВР за результатами поспішили заявити про скасування ДПА і затвердження моделі вступу, як доконаний факт, рішення поки що не ухвалено.

За результатами голосування, що відбулося 6 лютого, парламентом ухвалено рішення проєкт закону про внесення змін до деяких законів щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року прийняти за основу.

Окрім того, зал ухвалив рішення скоротити строк подання поправок і пропозицій народних депутатів наполовину (з 14 до 7 календарних днів) та внести законопроєкт на розгляд Верховної Ради у другому читанні.

Для того, щоб зрозуміти палітру думок народних обранців, пропонуємо увазі читача вислови депутатів у залі, що передували голосуванню (джерело: стенограма засідання ВР):

Іван Кириленко, франція Батьківщина (результат голосування – за)

Шановний пане Голово, шановні колеги! Кириленко, "Батьківщина". Друзі, про що цей закон? Вносяться зміни до ряду законів України та пропонується поширити практику минулого року та звільнити у 23-му році від проходження державної підсумкової атестації здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у цьому навчальному році, та провести прийом до закладів фахової передвищої та вищої освіти у 23-му році в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Суть очевидна і зрозуміла: у складний період воєнного стану, коли рашисти підло і цинічно б'ють по закладам освіти, слід перш за все подбати про безпеку для всіх учасників освітнього процесу, спростити організацію та скоротити також і витрати держави. 

А тому "Батьківщина" підтримує саме урядовий законопроект так само, як і наш комітет.

І ще про одне, друзі. Сьогодні в ці критичні для нашої долі і нашої Вітчизни дні понад 400 тисяч викладачів, вихователів, вчителів, професорів, доцентів продовжують вчити, готувати фахівців, виховувати патріотів, плекати майбутнє оновленої України. І таких за партами нині близько 5,5 мільйона. Кожний освітянський заклад України нині від дошкільного до університету – це окрема унікальна доля, що золотими літерами пише новітню історію нашої держави. Навчання у рваному режимі, то онлайн, то офлайн, то повітряна тривога, а проблеми тепла, світла, харчування, а утримання. Друзі, і все це живе, працює і діє. Давайте вшануємо цей громадянський подвиг і подякуємо вчителю.

Дякую. 

Наталія Піпа, фракція Голос (результат голосування – утрималася)

Дорогі українці, шановні колеги, партія "Голос" не буде підтримувати саме цю пропозицію по НМТ по одній великій причині: те, як було проведено НМТ минулого року, є не те, щоб мало бути в країні, в якій воюють. На жаль, коли цей міністр далі цього не може зробити і нам потрібна заміна. І якщо ми вже говоримо про кадрові питання, то освіта зараз є у великій загрозі.

Я хочу подякувати тим вчителям і побажати сили тим абітурієнтам, які мають вступити цього року. Я нагадаю, що освіта – основа всього: і того як ми можемо воювати, і того як ми можемо урядувати в цій державі.

І я хочу, згадуючи про обговорення гострі, що Історію України цього року виключено з обов'язкових предметів, запропонувати, щоб на наступний рік був інтегрований тест з мови і з Історії України, тому що те, що цього року включилися необхідні фахові предмети, як "Біологія", "Хімія", "Фізика", справді, є важливим і конче необхідним для багатьох спеціальностей.

І коли я говорю про важливість освіти того, що відбувається в країні, я не можу оминути гострого  такого зараз питання про те, що наші військові службовці не отримують достатні медичні послуги і мусять стояти часто в чергах без рук і без ніг. І добре, що Мінцифри зараз створює електронну чергу, але цього недостатньо.

Ми мусимо включитися так і змінити, і перенаправити, і доповнити список медичних установ, які надають послуги нашим військовим, тому що ми всі прекрасно розуміємо, що без них цієї країни і державності не буде. А те, як, по скільки годин вони стоять в чергах і як їм надаються медичні послуги, – неприпустимо. 

Я закликаю перш за все уряд звернути на це увагу і знайти ресурси на лікування…

Володимир В’ятрович, фракція Європейська солідарність (результат голосування – за)

Шановні колеги, ми, звісно, розуміємо, що після повномасштабної російської агресії минулого року склалися особливі умови і вони мають бути відображені в умовах вступу в 2022 році, в 2023 році. Власне, тому ми підтримували минулого року зміни до аналогічного закону.

Тому ми готові були підтримати його і цього року, і підтримуємо в першому читанні за основу. Але є одне велике "але", яке називається необов'язковість історії в національному мультипредметному тесті.

Ми вважаємо, що це дуже не правильно зважаючи на те, що війна, яка зараз відбувається – це війна за ідентичність, і, власне, в цій війні колосально важливу роль відіграє знання історії. На жаль, це дуже добре розуміють наші вороги. Це дуже добре розуміє Росія, яка починає на окупованих територіях вилучати книги в першу чергу з історії України, яка починає запроваджувати власні курси історії на окупованих територіях, яка вивозить українських вчителів на різного роду курси і привозить сюди російських вчителів історії. 

Натомість в українській ситуації маємо щось зовсім інше. Ми не маємо зараз обов'язкової державної підсумкової атестації, яка передбачала обов'язково історію України. Ми не маємо обов'язкового курсу історії у вишах. Зараз нам пропонується цим законопроектом, по суті, зробити необов'язковою історію в національному мультипредметному тесті.

Це неправильний підхід. Це підхід, який робить нашу державу, на жаль, слабшою в розумінні свого минулого, відповідно в здатності захищати себе в сьогоденні.

Тому ми будемо підтримувати, ще раз кажу, цей законопроект в першому читанні і будемо напрацьовувати зміни, які дозволять повернути історію як обов'язковий предмет.

Дякую за увагу.

Роман Грищук, фракція Слуга народу (результат голосування – за)

Шановні колеги, історія України  має бути обов'язковою. Я думаю, що жодна людина в цьому залі не скаже зворотне. Але ми не маємо плутати державну підсумкову атестацію з національним мультипредметним тестом.

Державну підсумкову атестацію ми в цьому залі три роки підряд відміняємо, в тому числі і відміняють завдяки законопроектам людей, які виступають за історію України. Державну підсумкову атестацію мають здавати всі учні в школах, національний мультипредметний тест – тільки ті, хто планує вступати.

Тому, коли ми з вами разом кажемо: ми хочемо, щоб історію України всі знали, щоб історія України була обов'язкова, давайте казати про ДПА. І давайте пообіцяємо, що наступного року ми не будемо відміняти ДПА і воно буде обов'язкове, і там буде обов'язкова історія. Пообіцяємо? Так.

Тепер з приводу національного мультипредметного тесту. Цього року буде один предмет на вибір, який вступник зможе обрати, в тому числі історія України. Я більш ніж впевнений, що більша частина третім предметом на вибір вибере саме історію України.

Для чого ми зробили можливість вступникам і пропонуємо можливість вступникам обирати предмет? Для того, щоб ми краще підібрали вступників відповідно до спеціальностей. 

Тому, шановні колеги, ми просимо підтримати за основу і в цілому законопроект Кабінету Міністрів і передати можливість визнати формат НМТ Кабміну цього року. А наступного року робити ДПА, в тому числі і з історії України обов'язковим.

Дякую.

Ірина Констанкевич, група "За майбутнє" (результат голосування – за)

Ірина Констанкевич, група "За майбутнє". Депутати групи "За майбутнє", звичайно, підтримають цей законопроект з огляду на те, що ми є співавторами головного законопроекту 8228, який ініціювала наша колежанка Лариса Білозір.

Але відразу хочу сказати, що як депутати-мажоритарники, які працюють в школах, які бувають на округах, ми можемо сказати вам про реакцію суспільства на скасування історії не тільки в ДПА, але й в національному мультипредметному тесті.

Ми розуміємо, що реалії такі, ми погоджуємося на цей мінімум мініморум, який запропонували як компромісний варіант і комітет, і Міністерство освіти і науки, і сподіваємося, що з перемогою ми повернемося до того варіанту тесту, де буде обов'язковою історія України, тому що це запорука нашої національної ідентичності. 

Дякую.

_____________

проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року (№8228-1) – за основу:

посиланням.

Вступ.ОСВІТА.UA в Telegram.

ЗНО

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *