Втік від Лукашенка й помер у Києві: біографія білоруського активіста Віталія Шишова

В Україні Шишов керував некомерційною громадською організацією “Білоруський будинок”. Вона допомагає білорусам, які втекли від режиму Лукашенка.

Тут більше Загадкова загибель білоруського активіста Віталія Шишова: все що відомо

Чоловік курував в організації різні напрямки, зокрема – організовував акції протесту проти самопроголошеного президента Білорусі.

Біографія Віталія Шишова

Про особисте життя активіста відомо мало. Народився він у 1995 році. За інформацією “Радыё Свабода”, раніше жив у місті Речиця, що в Гомельській області Білорусі. Восени 2020 року Шишов та його дівчина Божена Жолудь втекли від переслідувань у Білорусі до Києва. Коли після президентських виборів у країні спалахнули протести, вони були їхніми активними учасниками. Через свою активну громадянську позицію пара згодом була змушена покинути батьківщину. Дівчина Шишова розповіла, що в активіста у Білорусі не було рідних – усі померли. В Україні він працював айтішником-фрілансером.

У соцмережах білорус був не надто активним. Перше фото в інстаграмі він опублікував у квітні 2019 року – з Майдану Незалежності у Києві. Відтоді у різний час там з’явилося ще 10 світлин – також з Києва та з Гомеля. У січні 2020 року Шишов відвідав Львів. Інформації у фейсбуці активіста ще менше. Там він підписаний Vitali Vasilievich й показував ті ж кадри, що й в інстаграмі.

#MARATHONFORFREEDOM

У лютому 2021 року білорус разом з однодумцями взяв участь у марафоні свободи, дистанція якого сягає 2334 метра. Ця відстань символічна, адже саме за статтею 23.34 понад 35 тисяч білорусів засудили за участь у мирних протестах. За бажанням учасники цього заходу можуть фінансово підтримати мітингувальників.

Шишов викривав білоруських КДБшників в Україні

В опозиційному телеграм-каналі NEXTA звернули увагу на те, що у червні Шишов створив у соцмережі канал “Тихари на экспорт”. Мовляв, він збирав інформацію про працівників білоруських спецслужб, які працюють на режим Лукашенка за кордоном – зокрема й в Україні.

Зникнення Шишова у Києві

2 серпня 2021 року у телеграм-каналі “Білоруський будинок в Україні” з’явилося повідомлення про те, що Шишов зник у Києві. Перед цим він, ймовірно, вийшов на пробіжку в Святошинському районі. Раніше з ним та його дівчиною кілька разів намагалися вийти на контакт підозрілі особи. Після зникнення активіста з його телефону зафіксували кілька вихідних викликів. Потім зв’язок взагалі пропав.

Юрій Щучко – п редставник організації, якою керував Шишов – розповів, що напередодні активіст просив, аби він подбав про його рідних. “Мав дивне передчуття”, – підкреслив товариш померлого.

Активіста знайшли повішеним

Зниклого в Києві голову “Білоруського дому” 3 серпня знайшли повішеним в одному зі столичних парків, неподалік місця, де він жив. Поліція вже розпочала кримінальне провадження за статтею про умисне вбивство. Правоохоронці опрацьовуватимуть різні версії, зокрема – вбивства, замаскованого під суїцид.

В організації Шишова стверджують, що за їхнім лідером стежили. Мовляв, про це попереджали різні джерела. Тож там не вірять у те, що активіст скоїв самогубство. “Немає сумнівів, що це спланована чекістами операція по ліквідації білоруса, який був дійсно небезпечний для режиму”, – наголосили у дописі.

Зверніть увагу! Українські парламентарі вимагають, аби розслідування смерті Шишова особисто контролював новий очільник МВС Денис Монастирський.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *