Збили ракетами: Світан припустив, чи було залучено F-16 до ліквідації ворожого літака

Повітряні сили ЗСУ 16 січня збили російський літак А-50 над Азовським морем. Ураження борта дальньої радіолокаційної розвідки відбулось вперше у світі. Росіяни досі не визнали втрату важливого літака.

Залишається відкритим питання, якими саме засобами вдалося ліквідувати російський ДРЛВ А-50, а також пошкодити літак Іл-22. Полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор, військовий експерт Роман Світан сказав 24 Каналу, що для виконання цього завдання українські сили могли використовувати певні засоби та зброю.

Була серйозна підготовка

Він наголосив, що літаки збивають ракетами, питання полягає в тому, хто та як їх запускає.

Це ті ракети, які можуть виконати бойове завдання виходячи з дальності виявлення та знищення,
– підкреслив льотчик-інструктор.

Базуючись на цих даних можна припустити, що ракету міг випустити:

  • ЗРК Patriot;
  • ЗРК SAMP/T, який має декілька блоків ракет дальністю до 300 кілометрів;
  • старий радянський комплекс С-200, ракети з якого можуть вражати на відстані 250 кілометрів. Це щонайменше 3 ракети наземного старту;
  • винищувач F-16, який міг використати ракети AIM-120D дальністю 180 кілометрів або інший літак НАТО, який здатний нести цю ракету.

До речі. Основне призначення А-50 – виявляти та супроводжувати повітряні та надводні цілі. Крім того, він може виконувати функцію командного пункту, використовуватися для управління винищувачами та ударною авіацією при їх наведенні на конкретні цілі.

“Принаймні чотири з заявлених ракет в інформаційному потоці, мали можливість знищити ці борти”, – зауважив військовий експерт.

Також використовувалися механізми радіоелектронної боротьби, постановка перешкод, хибних цілей – цілий комплекс заходів, спрямованих на ліквідацію саме цих бортів.

“Цьому передувала доволі серйозна підготовка, яка призвела до позитивного результату”, – відзначив Роман Світан.

Характеристики російського літака А-50 / Інфографіка 24 Каналу

Що відомо про збиття російського А-50

  • Над Азовським морем ввечері 16 січня Росія втратила ДРЛВ А-50. Також зазнав ураження літак Іл-22, який екіпажу вдалося пошкодженим дотягнути до Анапи.
  • Невдовзі в російських пабліках з’явилось фото ураженого Іл-22. Офіційно Росія досі не визнала ліквідацію А-50. Навіть спікер Кремля Дмітрій Пєсков відмовився коментувати цю втрату.
  • Головнокомандувач Валерій Залужний підтвердив, що літаки знищенні. Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат наголосив, що звістка про ліквідацію А-50 отримала розголос по усьому світу, а українські сили продемонстрували, що “уміло застосовують озброєння” та здатні проводити операції зі знищення ворога “там, де він цього не чекає”.
  • Водночас начальниця пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк вважає цю операцію України “потужним ляпасом” ворогу. На її думку, для росіян втрата А-50 “більш вагома, ніж втрата техніки”.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *